Yumurtalı Ekmek Nasıl Yapılır?

Published by: 0

Annelerimizin mis gibi tarifidir yumurtalı ekmek. Birçok kişinin halen vazgeçemediği, pazar kahvaltılarının baş köşesine oturan ve çay davetlerinin, günlerin değişilmezi olan yumurtalı ekmek hem yapımı bakımından oldukça kolay ve pratik hem de oldukça lezzetlidir.

Her yörenin kendine has yumurtalı ekmekleri vardır. Bazısı yağsız yapar bazısı ekmek çeşidini değiştirir. Kimi yörelerde de farklı farklı isimlerle anılır. Ekmek balığı, papa veya cici gibi isimler verilen yumurtalı ekmeğin olmazsa olması ise tabi ki ekmek ve yumurtadır.

Yumurtalı ekmek yapmanın püf noktası ekmektedir. Ekmeğin mutlaka bayat olması gerekir. Bayat ekmekten yapılan yumurtalı ekmek nar gibi kızarır ve içi de tam pişer. Taze ekmeğin içi çiğ kalır, ıslak durur. Üstelik fazlaca yağ çekeceği için tercih de edilmemelidir. Yumurtalı ekmek hem protein hem karbonhidrat hem de yağ içerir. Bu üç ana besini de aynı anda içermesi bakımından önemlidir. Ama kalori oranı yüksek olduğu için sabah kahvaltılarında tüketilmesi ve aşırıya kaçılmamasında da fayda vardır. İşte sizler için birkaç farklı yumurtalı ekmek tarifi:

Yumurtalı Ekmek Tarifi

Malzemeler – 1

  • 3 adet yumurta
  • 6 dilim ekmek
  • Bir tutam tuz ve karabiber
  • Kızartmalık yağ

Ekmek dilimleri ideal olarak 2 cm kalınlığında olmalıdır. Bir kabın içerisinde yumurtaları çırpmaya başlayın ve içerisine tuz ve karabiberi koyun. Ekmek dilimlerinin hem önünü hem de arkasını bu karışıma bulayın ve tavada kızdırdığınız yağın içerisine atın. Yanmamasına dikkat ederek arkasını ve önünü eşit biçimde kızartın.

Malzemeler – 2

  • 8 dilim ekmek
  • 2 yumurta,
  • 1 çay bardağı süt,
  • Bir tutam tuz, karabiber ve kırmızı toz biber
  • Kızartmalık yağ

Bu tarif daha az yumurtayla daha çok ekmeğin kullanıldığı bir tariftir. Dikkat edeceğiniz üzere bu tarifte aynı zamanda süt de kullanılıyor. İlk olarak bir kabın içerisinde yumurtaları çırpmaya başlayın ve içerisine yavaş yavaş sütü dökün. Ardından baharatları da ekleyin ve ekmek dilimlerinizi bu karışıma bulayın. Daha önce ısıtmaya başladığınız tavadaki kızgın yağın içerisine ekmeklerinizi atın ve iki tarıfını da düzgün bir şekilde kızartın.

Malzemeler – 3

  • 1 adet baget ekmek (Bayat olmasında fayda var)
  • 6 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 2 çay kaşığı vanilya
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Kızartmalık yağ

Bu tarif Fransızların ünlü yumurtalı ekmeğidir. Yani Fransız usulü yumurtalı ekmek de denilebilir. Tarçın ve vanilyanın aroması kullanılır. Aynı zamanda ekmek de baget olandan seçilir. Bir kabın içerisinde süt, vanilya ve tarçını karıştırın. Başka bir kabın içerisinde de yumurtaları çırpın. Baget ekmek istenilen kalınlıkta dilimlendikten sonra önce 30 – 45 saniye kadar sütlü karışımda bekletilir ve ardından yumurtaya bulanır. Yine kızgın tavada, bol miktarda yağ ile kızartılır. Kızaran ekmekler servis tabağına alınır ve üzerine bal dökülür. İsteğe göre reçel de dökülebilir.